Veps er et insekt som mange plages av om sommeren. Mange har også vært så uheldige å bli stukket av vepsen, og har kjent hvor smertefullt dette kan være. Et vepsestikk kan faktisk være dødelig for allergikere, men det kan også være livstruende for alle andre hvis man stikkes mer enn 50 ganger. Vepsen regnes ikke som et skadedyr, og gjør heller ikke skade på boligen din hvis du får et bol i huset. Likevel oppleves vepsen som plagsom for mange, og den kan oppføre seg svært aggressivt hvis den føler seg truet. Vi gir deg gode råd for hvordan du blir kvitt jordveps i huset og hagen din!
Vanlige vepsetyper i Norge
Veps er svært sosiale insekter som lever i store vepsekolonier som består av én dronning og resten arbeidere. Dronningen er faktisk den eneste i kolonien som legger egg, og hun er derfor moren til alle de andre vepsene i bolet! Av de 13 vepsetypene som finnes i Norge, er jordveps og tyskveps de vanligste sortene. Størrelsen på vepsen kan være mellom 11 og 19 cm, mens dronningen er noe større. Vepsen har en glatt og hårløs bakkropp som er dekorert med de karakteristiske gule og svarte ringene. Den stikkende brodden sitter på bakkroppen og er forbundet med en giftkjertel inni kroppen. Denne bruker vepsen som et våpen når den føler seg truet. Og i motsetning til biene – som dør etter første stikk – kan vepsen stikke deg opptil flere ganger!
Hvordan lages et vepsebol?
Vepsebolene som finnes i Norge er ettårige, noe som betyr at kolonien og bolet dør ut når frosten kommer. De eneste som overlever er dronningene, som overvintrer i hull i bakken eller trær, vedstabler, loft eller andre egnede steder. Vinterdvalen varer frem til tidlig på våren, da dronningene starter jobben med å etablere nye bol. Hun finner da et passende sted, enten et hulrom i bakken, trær, fritthengende busker, i tak eller loft. Dronningen starter så prosessen med å lage det papirlignede bolet ved å blande avgnagde trefibre med eget spytt. Når bolet er på størrelse med en valnøtt, begynner hun å legge egg inne i bolet. Hun fostrer opp de første larvene selv, som i juni er blitt til store arbeiderveps. Disse tar så over jobben med å bygge resten av bolet, finne mat og stelle nyfødte larver. Dronningen er den eneste i bolet som legger egg, så nå kan hun konsentrere seg fullt og helt om denne jobben. I løpet av sommeren kan en dronning produsere opptil 12 000 veps, slik at bolet blir like stort som en fotball! På sensommeren starter jobben med å produsere nye dronninger, som skal overvintre og gjenta den samme prosessen neste vår. Larvene som klekkes på sensommeren trenger derfor ekstra mat for å bli til store dronninger. Dette er også årsaken til at vepsen er mer plagsom på denne tiden – de er nemlig desperate etter å finne nok mat for å fôre opp neste års dronninger!
Fjern vepsebolet umiddelbart
Hvis du oppdager et vepsebol på loftet eller under taket på huset ditt, er det lurt å fjerne det med en gang. Det er naturlig nok lettere å fjerne et lite vepsebol, så det kan være lurt å se over tomten og boligen tidlig på våren. Ettersom vepsen ikke gjenbruker bolene sine, er det derfor liten vits i å fjerne vepsebol om høsten. Når du skal fjerne et vepsebol er det viktig at du beskytter deg godt, og dekker deg til slik at vepsen ikke får mulighet til å stikke deg. Bruk gjerne regntøy og gummihansker, ettersom vepsen ikke klarer å stikke gjennom disse. Du bør også ha en netting foran ansiktet, med god avstand slik at vepsen ikke rekker frem til ansiktet. Det beste er å bruke en bredbremmet hatt med netting som henger ned foran ansiktet, der både hodet, nakken og ansiktet ditt er beskyttet.
Hvordan fjerne vepsebol på en enkel måte?
De fleste vepsebol man finner i huset og hagen, er hengende vepsebol. Den enkleste måten å fjerne slike på er rett og slett å legge det ned i en vanlig avfallspose som deretter knytes igjen. Husk at du bør gjøre jobben så raskt som mulig, før vepsen oppdager hva som skjer. Vepsen er alltid roligere om natten, så derfor kan det være lurt å fjerne bolet tidlig om morgenen før de våkner opp. Alternativt kan du vente til kvelden etter at de har returnert etter dagens arbeid.
Slik fjerner du vepsebol med pose:
- Åpne posen og hold den klar før du går frem til vepsebolet.
- Tre posen over hele bolet og dytt det ned i posen. Bolet løsner enkelt hvis du drar i toppen. Når hele bolet er nedi posen, knyter du den godt sammen.
- Legg hele posen i fryseren, og la den gjerne ligge der noen dager. Dette vil ta livet av hele kolonien på en human måte.
- Kast så posen i restavfallet.
Hvordan bli kvitt vepsebol med skum?
Du kan også eliminere vepsebol med hjelp av vepseskum. Hos oss finner du Kvitt Plus vepseskum som er et effektivt middel mot veps. Vepseskum er enkelt å bruke og har 100 prosent virkning. Den håndholdte sprayen gir en kraftig skumstråle som behandler og utrydder vepsebol på en trygg og god måte. Skumstrålen har en lengde på 3 til 6 meter, noe som gjør den enda tryggere å bruke.
Slik fjerner du vepsebol med vepseskum:
- Stå opptil 3 meter unna og rett munnstykket på sprayen mot vepsebolet.
- Sørg for at du har vinden i ryggen hvis du behandler vepsebol utendørs.
- Spray til hele vepsebolet er fullstendig dekket av skum.
- La skummet virke i 24 timer eller til all aktivitet i bolet har stoppet. Er det fortsatt aktivitet etter 24 timer, kan du spraye på nytt 48 timer etter første påføring.
- Vent 1–2 uker etter behandling og sørg for at det ikke er noe aktivitet i bolet. Kast så bolet på egnet sted.
Lokalisering og bekjempelse
Det viktigste du kan gjøre for å unngå vepsebol i og rundt boligen din, er å sørge for at vepsen ikke får mulighet til å etablere seg. Lokalisering og bekjempelse er derfor de viktigste tiltakene om våren. Siden dronningen starter etableringen tidlig på våren, er det lurt å følge med i hagen og på selve boligen. Følg med på hvor vepsen flyr, og se etter bol både på loftet, under terrassen og i takutspring. Det er som sagt mye enklere å fjerne mindre vepsebol med færre veps, enn å vente til midtsommer da vepsen er blitt til mange og alle skal beskytte bolet.