Velg beholder Beholderne dine må rengjøres, være minst 5 til 8 cm dype og ha dreneringshull. Du kan velge mellom plastpotter, papp, torv- eller yoghurtbeholdere, aviser og til og med eggeskall. Du kan kjøpe et nybegynnersett, men ikke invester for mye før du er sikker på at du har tenkt å fortsette med frøplanter hvert år. Hvis du sår i små beholdere, må du flytte dem til en litt større så snart de har fått sine første ekte blader. Husk at brett og gryter tar plass; sørg for at du har et sted å plassere dem før du begynner.
Start med jorden Så frøene i steril ferdigpakket jord spesialtilpasset for formålet. Ikke bruk jord fra hagen. Fukt jorden med lunkent vann før du legger den i beholderne.
Dobbeltsjekk plantedybden Så frøene på den dybden som anbefales på frøposene. Tommelfingerregelen sier at du skal sette frøene på en dybde som tilsvarer tre ganger deres tykkeste del. Men ikke glem å lese bruksanvisningen på frøposene nøye. Noen frø, f.eks. noen salatsorter og løvemanke trenger lys for å spire og bør ligge overfladisk. Etter såing sprayes med vann slik at jorda blir fuktig igjen.
Vann forsiktig Bruk alltid romtemperatur vann når du vanner frøplanter. La vann som inneholder klor stå over natten slik at klor forsvinner. Ikke bruk destillert vann. Det er viktig at jorda holdes fuktig men ikke vannes for mye, det gjør det lettere for smitte å utvikle seg. Unngå vanning direkte på bladene. En enkel måte å unngå dette og å vanne for mye, er å dyppe beholderne i vann og la jorda absorbere den mengden den trenger. Noen nybegynnersett inneholder en sugematte som leder vannet fra et reservoar til tørre røtter. Det er den sikreste metoden. Uansett hva du gjør, ikke glem å vanne. Det vil drepe plantene.
Hold fuktigheten konstant Dekk til beholderne. Det hjelper å holde på fuktigheten i dem. I nybegynnersett er det vanligvis en gardin beregnet på dette. Du kan også bruke plastposer eller plastark. Fjern disse så snart frøene har spiret.
Jevn jordtemperatur er viktig Frø trenger varme for å spire – varm jord, ikke varm luft. De fleste frø spirer ved 26 ° C. En vanntett varmematte for røtter holder jorda på en konstant temperatur. Et annet alternativ er å sette dem i kjøleskapet eller fryseren og la dem stå der til de begynner å spire. Når de har spiret, bør de ikke overstige 21 ° C. De tåler opptil 10 ° C hvis jordtemperaturen er 18-20 ° C.
Gi næring Gjødsle etter at frøplantene dine har fått en ny runde med ekte blader. Bruk en væske, og fortynn i to, en gang i uken. Etter fire uker, bruk produktet ufortynnet og annenhver uke til du planter ut plantene
Legg til nok lys Utilstrekkelig lys fører til lange slanke frøplanter. Mot sør kan du sannsynligvis dyrke spreke frøplanter i lyse vinduer, vendt mot sør. Mot nord er det ikke sikkert sørvinduer vil være nok til å gi nok lys til å hindre tynne planter. De beste resultatene oppnås med 14-16 timer dagslys per dag. Et tegn på at de ikke får nok lys er når de bøyer seg mot vinduet. Du kan hjelpe dem med å bøye seg ved å snurre pottene, men problemet er at stilkene blir for lange og du kan ikke gjøre noe med det. Ved bruk av elektrisk belysning, velg f.eks. neonlamper med både varmt og kaldt lys. Heng lampene 5-8 cm over plantene.
Luftsirkulasjon Å få luften til å sirkulere hjelper mot sykdommer og gjør stilkene sterkere. Plasser en vifte nær frøplantene for dette formålet. Unngå å blåse direkte på plantene.
Herd plantene før transplantasjon Før du planter ut frøplantene dine, må de herdes, dvs. tilpasset et nytt og tøffere miljø. Den prosessen kalles herding.